Slik velger du beste nettsidebyggere basert på dine behov!

Jacob. M
Jacob. M

Den enkleste måten å lage en nettside på, er å bruke en nettsidebygger. Nettsidebyggere, eller hjemmesidebyggere, er laget for nybegynnere. De er enkle å bruke og gir et fint resultat.

En nettsidebygger gir i prinsippet alltid komplette løsninger (SaaS). Du trenger ikke å laste ned programvare, eller skaffe et webhotell (servere), til hjemmesiden din. Du trenger heller ingen teknisk erfaring for å bruke denne typen systemer. Alt er inkludert og brukerne betaler en fast avgift (vanligvis månedlig) for å bygge og administrere hjemmesiden.

Dessuten kommer alltid en nettsidebygger med mulighet for å benytte seg av programmer («apper») i varierende grad. Noen hjemmesidebyggere er så avanserte at de lar brukerne bygge en fullskala nettbutikk med kompatible betalings- og fraktløsninger.

Ulike nettsidebyggere retter seg mot ulike brukere.

Beste nettstedbygger for Norge er:

  1. Webnode (Beste nettstedbygger for de fleste behov)
  2. WIX
  3. Site123
  4. SquareSpace

For eksempel er det ikke nødvendig med avansert funksjonalitet for enklere hjemmesider. I stedet kan faktorer som brukervennlighet, kundeservice og lastetider være mer avgjørende kriterier når du skal velge den beste nettsidebyggeren.

Nettsidebyggere er generelt best brukt for nettsider som følger en viss standardstruktur. De egner seg godt til å lage restaurantnettsider, hjemmesider for bedrift, bryllupsnettsider eller personlige hjemmesider.

Alle disse nettsidene følger vanligvis stort sett samme struktur. Når du bruker en hjemmesidebyggere kan du velge mellom ulike maler (temaer) som passer dine behov.

For å lage for eksempel en hjemmeside for et advokatfirma, eller en nettside for en pizzeria, velger du ganske enkelt en mal som er komplett med alle sidene og designelementer (for eksempel «meny» for restauranter eller «tjenester» for advokatnettsider) du trenger.

Så om du ønsker å lage en enklere nettside som følger en standardisert struktur, er det greit å bruke en nettsidebygger.

Hvis du derimot ønsker å starte en nettbutikk, lage en blogg eller en nettside som krever mer komplekse tilpasninger, er ikke en nettsidebygger det beste alternativet.

Kontakt oss hvis du ønsker hjelp til å sette opp en profesjonell hjemmeside. Profesjonelle hjemmesider opprettes aldri med en hjemmesidebygger. I stedet brukes vanligvis et CMS (f.eks. WordPress), som gir større mulighet for tilpasninger og kontroll.

Nettsidebyggere er derimot et godt alternativ for blant annet mindre bedrifter og privatpersoner som rett og slett ikke trenger mange tilpasninger, og som ønsker å komme raskt i gang med en fin nettside.

Her går jeg gjennom noen av de beste hjemmesidebyggerne for Norge, og gir deg tips til hvordan du kan lage en nettside på egenhånd ved hjelp av en slik nettsidebygger. Les også mer om hvordan du lager nettsider her!

Lage en hjemmeside med en nettsidebygger – best i test

Det er mange forskjellige nettsidebyggere å velge mellom, og jeg går gjennom noen av de som er best for norske brukere. Uansett hvilken nettsidebygger du velger å bruke for å lage hjemmesiden din, bør du velge en tjeneste som oppfyller følgende kriterier:

  • Brukervennlighet og topp kundeservice
  • Tema og design som passer dine behov
  • Mulighet for å bruke norsk domene (.no)
  • Mange brukere i Norge
  • God pris
  • Godt utvalg av funksjoner som passer dine behov

Listen nedenfor over det vi mener er de beste nettsidebyggerne på markedet, er ikke riktig liste for alle. Ulike brukere har ulike behov. Men her er noen av tjenestene som er mest populære blant brukere i Norge.

Du kan også teste alle systemene som presenteres nedenfor helt gratis. Du trenger med andre ord ikke betale en krone før du anser deg fornøyd med det aktuelle systemet. Grunnen til at du må betale hvis du velger å fortsette med systemet er for å få ditt eget domene.

Når du bruker en nettsidebygger som er gratis, får du kun tilgang til et midlertidig domene. Til tross for dette er det greit å bruke en tjeneste som er gratis frem til du føler deg helt fornøyd.

Du skal selvfølgelig aldri velge å betale for et system som er komplisert eller har dårlig støtte. Imidlertid er de aller fleste nettsidebyggerne i dag laget for å brukes mer eller mindre intuitivt av brukerne.

Mest sannsynlig vil du trenge en form for støtte underveis. Det kan være du skal bruke en spesiell funksjon, eller kanskje du trenger hjelp til å gjenskape sikkerhetskopien av nettsiden din. Velg derfor et system med god og tilgjengelig support, gjerne en nettsidebygger som har støtte tilgjengelig innenfor norske arbeidstider. Noen nettsidebyggere er elendige på støtteordninger.

Det trenger knapt sies, men før du velger hvilken nettsideprogramvare du vil bruke, må du sørge for at nettstedbyggeren gir gode temaer (maler) for den typen nettside du har tenkt å bygge.

Nedenfor finner du systemene som er blant de mest populære for Norge og som etter min mening er best på pris, design, funksjonalitet og fremfor alt brukervennlighet. Ikke glem at forskjellige systemer er bra for ulike typer hjemmesider. Jeg har forsøkt å fortelle hvilke behov de ulike systemene er best egnet for, slik at det blir lettere for deg å velge riktig.

Webnode

Selv om Webnode er en av de mest populære nettsidebyggerne i Norge, eies systemet av et tsjekkisk selskap. I dag brukes Webnode over hele verden og kommer med et rikt utvalg av temaer (designmaler) og plugins (kompatible programmer). Grunnen til at Webnode har blitt populært på det norske markedet kan forklares med at de tilbyr norske domener (.no). Samtidig får brukerne tilgang til et bedre utvalg av funksjoner og designelementer sammenlignet med mange andre nettsidebyggere på markedet.

I tillegg er Webnode enkel å bruke og har den beste prisen (for de som velger å betale for systemet). Det er viktig å slå fast at ingen nettsidebyggere på markedet er gratis. Webnode, som andre systemer (se nedenfor), kan brukes gratis med et underdomene. Subdomene ser for eksempel slik ut: dinhjemmeside.webnode.com. Du vil sannsynligvis ønske å bruke et toppnivådomene slik at det ser slik ut: dinhjemmeside.no.

For at du skal kunne bruke et toppdomene må du velge en betalingsplan hos Webnode. Gratisversjonen skal derfor kun ses på som en måte å gjøre det mulig for nye brukere å teste systemet gratis før de bestemmer seg for om de vil betale for tjenesten eller ikke.

Her kan du teste Webnodes norske versjon gratis!

Webnode passer for følgende behov:

  • For de som vil starte en enklere blogg.
  • Hjemmeside for brudpar (bryllupshjemmeside)

Ulike varianter av bedriftshjemmesider:

  • Restaurant, kafeer og pizzeriaer
  • Hotell og reise
  • Startups (bryggerier, håndverk, verksted og småbedrifter)
  • Byråer (markedsføring og rådgivning)
  • Trening (PT, yoga og helse)
  • Konsultasjon
  • Personlige nettsider

Pris: Fra ca. 30 kr i måneden

Du kan teste Webnode gratis så lenge du vil før du bestemmer deg for å betale og legge til ditt eget domene til din hjemmeside. Les mer om Webnode for Norge, og test gratis her.

WIX

Wix er, akkurat som Webnode, en av de største plattformene i Norge. Den er også en verdensledende nettsidebygger med mer enn 200 millioner brukere over hele verden (ifølge deres egne rapporter). Det at WIX er så stort er ikke bare positivt. Du får garantert tilgang til flere apper (programmer) gjennom WIX-appmarkedet enn hos de fleste andre plattformene. Men trenger du mer enn 300 apper til hjemmesiden din? Sannsynligvis ikke.

Wix retter seg i større grad mot brukere som ønsker å bygge nettbutikk. Av den grunn er WIX en mer avansert plattform med flere programmer og muligheter enn blant annet Webnode. Men for enklere nettsider (bedriftshjemmesider, bryllupsnettsider, restauranter osv.) trengs vanligvis ikke svært mange funksjoner. Med Wix betaler du en litt høyere pris, men får mange ting du sannsynligvis ikke trenger.

Til tross for at Wix er litt dyrere enn for eksempel Webnode, er tjenesten enkel å bruke og ligger på topp innen blant annet design og funksjonalitet.

Wix passer blant annet for følgende typer hjemmesider:

  • For de som ønsker å starte nettbutikk. OBS – her er det flere gode plattformer å velge mellom, men er du ute etter en SaaS-tjeneste mener vi at Shopify er det beste alternativet. Les mer om plattformer for netthandel og hvordan du starter en nettbutikk her.
  • Bedriftshjemmesider og personlige hjemmesider

Wix tilbyr flere alternativer enn Webnode, og hvis du ikke finner det du leter etter på Webnode, kan Wix være et godt alternativ.

Pris: Fra ca. 83 kr i måneden (combo – uten annonser)

Les mer om Wix for norske brukere, og test Wix gratis her.

Site123

Site123 er en annen hjemmesidebyggere som er godt brukt internasjonalt, så vel som i Norge. Site123 markedsfører seg selv som en gratis nettsidebygger, noe som bør tas med en klype salt. Regn med at du kommer til å ønske ditt eget domene og at du da må betale en månedlig avgift. En fordel med Site123 er imidlertid at du, i motsetning til hos andre nettsidebyggere, kun må forplikte deg til å betale i 3 måneder. Site123 er derfor et godt valg for de som ønsker å lage en midlertidig hjemmeside til blant annet bryllup og arrangementer.

Site123 tilbyr, akkurat som mange andre nettsidebyggere, muligheten til å sette opp din egen e-post. Hvis du for eksempel ønsker å lage en nettside til din bedrift, vil du mest sannsynlig bruke domenenavnet ditt i e-postene dine (f.eks. [email protected]).

Site123 tilbyr dessuten muligheten til å lage hjemmesider for å selge produkter online. Men min anbefaling er å kun bruke Site123 for enklere nettsider. Ønsker du å lage en nettside for nettsalg, finnes det bedre plattformer for Norge.

Site123 tilbyr imidlertid utmerket funksjonalitet for blant annet å lage nettsider for administrering av bestillinger (for restauranter eller salg av tjenester).

Site123 er bra for hjemmesider med følgende behov:

  • Restauranter som trenger å administrere online reservasjoner
  • Konsulenter, klinikker og andre mindre servicebedrifter
  • Midlertidige hjemmesider (arrangementer, bryllup osv.)

Pris: Fra ca. 76 kr i måneden.

Test Site123 for Norge gratis her.

Squarespace

SquareSpace er en stor amerikansk nettsidebygger som regnes som et av de beste systemene tilgjengelig innen SaaS for både enkle nettsider, blogger og nettbutikker. Selv om SquareSpace rangerer høyt når det gjelder brukervennlighet, funksjon, design og skalerbarhet, brukes SquareSpace i svært liten grad i Norge.

Med SquareSpace kan du for eksempel ikke oversette nettsiden til norsk (hvis du trenger flere språk). Men kanskje det største problemet for norske brukere er at SquareSpace foreløpig ikke har registrering av norske domener.

Siden SquareSpace har så få brukere i Norge, vil du ikke kunne bruke funksjoner som er populære på det norske markedet heller. Derfor er ikke SquareSpace et godt alternativ for de fleste norske netthandlere. Systemet er for eksempel ikke kompatibelt med Vipps (for netthandel) eller frakt- og regnskapstjenester som finnes på det norske markedet.

Skulle du likevel ønske å bruke SquareSpace for Norge, kan du registrere domenet ditt hos en annen registrar og deretter overføre det til SquareSpace. Du kan selvfølgelig også bruke SquareSpace sammen med et .com-domene.

SquareSpace passer for eksempel:
Nettsteder med internasjonalt domene (.com)
For e-handel som ikke primært er rettet mot kunder på det norske markedet.

Pris: Fra ca. 156 kr i måneden

System for å bygge hjemmeside med nettbutikk

Som du ser passer forskjellige systemer til ulike behov. En enkel nettside krever vanligvis ikke at du bestiller en profesjonelt utviklet hjemmeside. I mange tilfeller får du samme resultat, bare billigere og raskere ved å bygge hjemmesiden selv med en nettsidebygger.

Men skal du starte en nettbutikk og lurer på hvordan du gjør det? Da bør du bruke en netthandelsplattform. Det er egentlig ingen definerbar forskjell mellom nettsidebyggere og netthandelsplattformer. Noen av nettsidebyggerne ovenfor tilbyr funksjoner for nettbutikk også, men dersom du skal selge varer på nett anbefaler jeg at du bruker en plattform som er spesialdesignet for netthandel.

Alle moderne netthandelsplattformer følger i utgangspunktet samme struktur. Når du bruker en netthandelsplattform til å lage en nettbutikk, starter du med å velge et tema. Temaet følger vanligvis en struktur, og når du installerer temaet du liker, opprettes det automatisk sider som stort sett alle nettbutikker bruker.

Du får for eksempel en hjemmeside som er en slags landingsside for nettbutikken din. Der kan du ha ulike sider over kategorier og produktsider, og bruke ulike elementer for inspirasjon for din merkevare. I tillegg til hjemmesiden kommer temaet ditt som du har valgt for nettbutikken din med blant annet produkt- og kategorisider, en handlekurv og en betalingsside.

Du får alle disse sidene om du bruker en av nettsidebyggerne som jeg presenterte ovenfor også. Du trenger bare å velge et tema som er dedikert til netthandel, og i de aller fleste tilfeller også velge en dyrere betalingsplan som inkluderer en nettbutikkmodul. Men grunnen til at du ikke bør bruke en nettstedbyggere til utviklilngen av nettbutikken din er:

  • Nettstedbyggere som er ment til å lage enklere nettsider har sjelden samme utvalg av netthandelsfunksjoner som de mer nisjebaserte netthandelsplattformene. Til netthandelen vil du sannsynligvis bruke en plattform som lar deg bruke tredjepartsløsninger for din markedsplass. Det kan være betalingsløsninger, logistikk- og fraktløsninger eller for eksempel regnskapssystemer. I Norge er vi vant til å bruke Vipps, Klarna, Bring og andre tjenester når det gjelder handel på nett. Derfor bør du velge et system som er mer spesialisert for netthandel.
  • Lastetider og lagring. Nettsidebyggere (for eksempel de jeg har omtalt i denne artikkelen) har i noen tilfeller ikke like gode lastetider som systemer utviklet kun for netthandel. En nettbutikk krever andre behov når det gjelder lastetider og lagring enn enklere nettsider. Du må i utgangspunktet behandle mer informasjon (flere sider som produktsider, media, programmer og data) og det er ekstremt viktig at produktene dine laster raskt for at kundene dine skal bli, og gjennomføre kjøp, i nettbutikken din.

Noen av de beste systemene for nettbutikker med en hjemmeside, er Shopify Norge og WooCommerce. Husk at netthandelsplattformer er tilsvarende elendige til å bruke til andre behov, utover netthandelen som de er laget for.

Lykke til!