Nettside for brudepar: Slik lager du hjemmeside til bryllupet

Jacob. M
Jacob. M

Har du vært i et bryllup der brudeparet har laget hjemmesiden sin selv? Flere og flere brudepar velger å bruke en elektronisk invitasjon til feiringen. Å lage en egen nettside til bryllupet ditt er både praktisk og oppleves av gjestene som profesjonelt, og i mange tilfeller mer personlig enn en enkel papirinvitasjon. Dessuten er det helt i tråd med den digitale verden vi lever i.

Det er enkelt å lage en nettside til bryllupet på egenhånd, i alle fall hvis du vet hvilken plattform du skal bruke. Siden en nettside for bryllup, eller andre arrangementer, kun er midlertidige nettsider, er det lurt å bruke en nettsidebygger som ikke koster for mye. Du trenger jo sannsynligvis ikke at nettsiden varer for alltid. Velg derfor en tjeneste som kan brukes enten helt gratis eller til en fornuftig pris.

I denne artikkelen går jeg gjennom hvordan du best kan lage en hjemmeside til bryllupet ditt basert på følgende kriterier:

  • Brukervennlighet, og tiden det tar å lage din egen nettside
  • Valg av plattform: Velg et system som tilbyr nettsider for brudepar
  • Design: Designelementer som du vanligvis ser på bryllupsnettsider
  • Kostnad: Hva det koster å bygge en egen nettside for et bryllup

Til sammendraget

Beste måten å lage din egen hjemmeside for brud og brudgom

Å lage din egen bryllupsnettside går som en lek, i alle fall hvis du bruker en nettsidebygger som er laget for for eksempel bryllupsnettsider eller bedriftsnettsider (les mer her om hvordan du kan lage en hjemmeside til bedrifen din). Enkle nettsider, som hjemmesider for bryllup, følger vanligvis en struktur.

En bryllupshjemmeside består vanligvis av følgende sider:

  • Hjemmeside: En velkomstside som presenterer arrangementet totalt sett.
  • Vår historie: En side som gir litt mer detaljer om brudeparet, hvordan dere møttes og hvem dere er.
  • Ønskeliste og gaver: En side der du spesifiserer hva dere ønsker dere. Selv om du ikke ønsker gaver, vil flere gjester ta kontakt og spørre. Derfor bør du alltid angi om du ønsker noe spesielt (for eksempel et bidrag til bryllupsreisen), eller om du ikke ønsker gaver i det hele tatt.
  • Mat og allergier: Du bør presentere menyen, la gjestene angi om de har noen allergier eller ønsker angående mat og drikke.
  • Kleskode: Du må selvfølgelig angi hvilken type klær som gjelder for ditt bryllup.
  • Reise og opphold: Dersom du har gjester som må reise til bryllupet ditt, forventes det at du forklarer hvilken overnatting og reisemetode som passer best best, og om de forventes å bestille hotell på egenhånd. Det bør tydelig fremgå når og hvor gjestene forventes å ankomme, men kanskje enda viktigere, når er bryllupet over og når kan gjestene reise hjem?
  • Fest, tale og bryllup: Denne informasjonen kan presenteres på en litt annen måte, men vanligvis er det angitt en slags timeplan hvor alt fra selve vielsen, til middag og fest er inkludert. Gjester som ønsker å holde en tale blir vanligvis henvist direkte til toastmasteren for bryllupet, så ta med informasjonen de trenger for å kontakte toastmasteren.

For å lage en nettside som kommer komplett med sidene du trenger, og som også gir deg muligheten til å bruke alle funksjoner du måtte trenge (Google maps, kontaktskjema, «nedtelling» etc.), er det enklest å bruke en nettsidebygger.

Det er mange hjemmesidebyggere å velge mellom, og det viktigste er at du velger et system som både er enkelt å bruke og som gir god støtte for å lage spesielt bryllupsnettsider. Du bør selvfølgelig også gjennomgå prisene hos de ulike tjenestene, da disse varierer.

Jeg anbefaler Webnode for bryllupssider, men det finnes et par forskjellige tjenester på markedet som i utgangspunktet er likeverdige. Webnode er imidlertid billigst dersom du velger å betale for ditt eget domene.

På den annen side er det faktisk mulig å bygge en bryllupsside helt gratis med et såkalt underdomene. De fleste nettsidebyggere som tilbyr maler for bryllupshjemmesider, tilbyr brukerne å lage gratis nettsider (uten eget domene). I tillegg til Webnode kan du også sjekke ut for eksempel Site123, Wix, SquareSpace og Weebly. (Webnode er imidlertid uansett på topp når det gjelder for eksempel design og brukervennlighet).

Velg et brukervennlig system for bryllupssiden din

Bryllupshjemmesider er ekstremt enkle nettsider, og du trenger ikke bruke en komplisert tjeneste for å få bryllupsiden din i gang. Tvert imot bør du velge et system som er enkelt å bruke, og som verken krever kode eller støtte. Ved å velge en SaaS-tjeneste (Service a a Software) får du vanligvis tilgang til en nettsidebygger. Det er et program som tjenesten leveres forhåndskonfigurert med, som gjør det mulig for brukerne å dra inn og slippe blokker bestående av ulike designelementer.

De fleste nettsidebyggere fungerer på samme måte. Du velger et tema – sjekk temaene for bryllup før du bestemmer deg, slik at du ikke ender opp med lite tiltrekkende sider. Temaet du velger å bruke installeres på hjemmesiden din, og enkelt forklart består det av en rekke sider som er forhåndskonfigurert med forskjellige designblokker.

Blokkene består av for eksempel tekstblokker, bilder og andre designelementer. Du kan enkelt endre plasseringen av forskjellige blokker, legge til eller enkelt fjerne sider og blokker du ikke vil ha.

Behold så mange av de forhåndskonfigurerte nettsidene og blokkene som mulig slik at du ikke gjør for mange endringer. Du bør imidlertid justere de globale innstillingene for hjemmesiden din slik at for eksempel farger og fonter i temaet endres slik du ønsker, og siden blir representativ for dere.

I noen tilfeller vil du kanskje legge til en logo for hjemmesiden din. Du kan enkelt lage logo selv i for eksempel Looka eller en annen plattform som gir mulighet til å designe enklere logoer gratis. I noen tilfeller må du oppgradere til en betalt tjeneste for å kunne bruke logoen etter at den er designet.

Hvis du aldri har laget din egen nettside, bør du regne med å måtte investere noen timer for å bygge opp bryllupshjemmesiden din. Mer tid enn det er ikke nødvendig for å komme i gang, men du må gå inn og oppdatere nettsiden din med informasjon fra tid til annen. Selv etter at du har sendt inn nettadressen til bryllupssiden din, kan du gjøre justeringer og endringer om nødvendig.

Program: Velg et system som tilbyr nettsider for brudepar!

Så hvilken tjeneste er den beste og mest brukervennlige? Svaret er at alle moderne hjemmesidebyggere i utgangspunktet er likeverdige. Du kan bruke hvilken som helst SaaS-løsning. Du bør imidlertid ikke bruke for eksempel WordPress, eller et annet komplisert CMS. WordPress tar lengre tid å lære, og resultatene blir ikke like gode hvis du ikke har programmeringskunnskaper eller kunnskaper om WordPress fra før.

Noen av de mest populære nettsidebyggerne er Wix, Webnode, Weebly og Site123, men det finnes også andre lignende programmer på markedet. Mitt råd er å velge et system som tilbyr god funksjonalitet og designmaler for spesielt bryllupshjemmesider.

Ulike hjemmesidebyggere er gode for å lage ulike typer nettsider. Du kan også sammenligne priser mellom ulike plattformer. Det er absolutt mulig å lage en bryllupsside helt gratis dersom du ikke bruker ditt eget domene. Men de fleste nettsidebyggerne kommer med en slags begrensning som gjør at nesten alle brukere må betale et gebyr for å låse opp funksjoner og temaer osv.

Men noen plattformer er billigere enn andre. Webnode er sannsynligvis det billigste, enkleste og beste alternativet for å lage en hjemmeside til bryllupet. Du vil sikkert bli fornøyd selv om du velger en annen plattform, men regn med at du må betale litt mer.

Design: Designelementer du sannsynligvis vil bruke

Mange nettsidebyggere har forhåndskonfigurerte temaer med ulike designelementer. Men i noen tilfeller må du kanskje legge til programmer du trenger. Noen programmer kan koste penger, mens andre er gratis å bruke. Enklere nettsider kan du som regel lage ved å bruke gratisfunksjonene som er inkludert i tjenestepakken, men kostnader for programvare og funksjonalitet kan variere mellom ulike hjemmesidebyggere.

Så hvilke programmer og funksjoner kan man trenge for å lage en pen nettside spesielt for bryllup?

Her har jeg listet opp noen av funksjonene du kan vurdere å bruke på bryllupssiden din:

  • Nedtelling: Når besøkende logger inn på nettsiden din, kan det være greit å vise antall dager, timer og minutter som gjenstår til den store dagen din! Det skaper forventning hos gjestene, og gir et profesjonelt inntrykk. Nedtellinger er enkle å legge til og kan for eksempel vises på selve hjemmesiden (det første gjestene dine ser når de kommer til hjemmesiden din)
  • Passordbeskyttelse: Selv om du bare sender nettadressen din til gjestene dine, er det ingen garantier for at utenforstående på internett finner nettsiden din. En bryllupshjemmeside er vanligvis privat og mange brudepar føler seg naturlig nok ukomfortable med at privat informasjon blir tilgjengelig for uvedkommende. Det kan derfor være lurt å bruke passordbeskyttelse for bryllupshjemmesiden din. Du sender passordet sammen med invitasjonen og nettadressen til nettsiden din, og det betyr at kun besøkende med gyldig passord får tilgang til nettsiden.
  • Kart (Google maps): De aller fleste nettsidebyggere har funksjonalitet for å bygge inn et kart på hjemmesiden din. Kart brukes vanligvis for å vise hvor vielsen og deretter bryllupsfesten skal finne sted.
  • Kontaktskjema: Du ønsker sannsynligvis at deltakere skal registrere sin deltakelse i bryllupet via hjemmesiden din. En ryddig og enkel måte å gjøre dette på er å lage en egen side med et kontaktskjema hvor gjestene kan bekrefte sin deltakelse. Her kan også gjestene gi beskjed om eventuelle allergier eller ønsker vedrørende for eksempel drikke og tale.
  • Oversettelsesprogramvare: Høres avansert ut, men er faktisk enkelt å bruke, og gir et ekstremt profesjonelt inntrykk. Hvis du skal ha utenlandske gjester i bryllupet ditt, kan det være ønskelig å tilby forskjellige språk på hjemmesiden. Det finnes ulike programmer som kan oversette en nettside til flere språk. I mange tilfeller kan programmene nå også settes slik at besøkende fra en bestemt del av verden automatisk får nettsiden din på et bestemt språk. Det er nemlig mulig å bestemme hvor en besøkende er lokalisert på bakgrunn av IP-adressen som blir brukt. Oversettelsesprogramvare lager i utgangspunktet et duplikat for hver nettside. Du må selvfølgelig gå inn og manuelt oversette og korrekturlese sidene du ønsker å oversette til ulike språk. Vanligvis vises språkinnstillingene til besøkende med et flagg i topp- eller bunnteksten. En gjest som er i Norge, men ikke snakker norsk, kan da endre språket på nettsiden.

Kostnader for å lage en bryllupshjemmeside

Forutsatt at du bruker en SaaS-tjeneste, som er min anbefaling til alle som ønsker å lage en bryllupshjemmeside, bør du forvente å måtte betale for å koble til ditt eget domene.

Det skal imidlertid nevnes at det faktisk er mulig å bygge en nettside for bryllup helt gratis. Dette er fordi de fleste nettsidebyggere på markedet tilbyr brukere å lage en nettside gratis med et underdomene. Et underdomene er et domene som er underordnet et annet domene, i motsetning til et «toppnivådomene» som er uavhengig av andre domener.

Når du oppretter en gratis nettside, får du kun tilgang til ett underdomene. Det kan se slik ut: «dittdomene.hjemmesidebyggernavn.com«. Mens en TLD (som du eier) ser slik ut:
«Ditt domene.com» alternativt «ditt domene.no«

Et domene koster alltid penger, og for å koble domenet ditt til en hjemmesidebygger må du betale en avgift. I tillegg koster det penger å registrere et domene.

Det er imidlertid mulig å lage en midlertidig nettside med et underdomene helt gratis. (For eksempel «viskalgifteoss.webnode.com«). Men de aller fleste hjemmesidebyggere ønsker å tjene penger og av den grunn er det alltid noen begrensninger om du bruker et gratis underdomene til din hjemmeside.

Forvent å måtte registrere ditt eget domene. Vurder det som en investering i bryllupet ditt. Et domene koster vanligvis ca. 130-150 kr. Den enkleste måten er å kjøpe domenet direkte fra nettsidebyggeren din. De aller fleste nettsidebyggere har muligheter for å registrere domenet ditt, og du trenger da ikke registrere det hos en annen registrar.

Før du registrerer et domene, eller bruker penger på hjemmesiden din, bør du teste systemet du vil bruke. Du kan prøve Webnode, Wix, Site123 og flere andre tjenester gratis. Du får da en følelse av systemet og kan i utgangspunktet bygge nettsiden din før du bestemmer deg for om du vil bruke den eller den plattformen og betale for et domene der.

Flere nettsidebyggere gir også tilgang (gratis) til de fleste funksjonene du måtte trenge for å bygge en enkel hjemmesidebygger.

Du kan regne med at en bryllupsnettside vil koste ca 20-30 kr/mnd + 150 kr for eget domene. Forvent å betale for 1 år. Da kan du bruke siden en stund etter bryllupet for å dele bilder og videoer, for eksempel.

Sammendrag

  • Å bygge en hjemmeside til bryllup er enkelt, billig og praktisk. Du kan oppdatere nettsiden din med informasjon til gjestene dine og la gjestene si ja/nei direkte via bryllupssiden din.
  • For at du skal lykkes med å lage en stilig bryllupshjemmeside, må du bruke en SaaS-tjeneste. Det er en komplett nettsidebygger som gir deg tilgang til domene, nettsidemaler (tema) og funksjonaliteten du trenger.
  • Når du velger en hjemmesidebygger, bør du sørge for at følgende kriterier er oppfylt:
    • Bruk en nettsidebygger med høy grad av brukervennlighet.
    • Sørg for at nettsidebyggeren din er god for bryllupshjemmesider (ulike nettsidebyggere kan være gode til ulike formål)
    • Designet må være på topp. Test derfor forskjellige maler og lek med systemet du vil bruke.
    • Pris. Bryllupshjemmesider er midlertidige og du bør velge et system som er billig. Du kan vurdere å opprette en bryllupsside gratis, men vit at de fleste gratistjenester gir begrenset funksjonalitet.
  • Jeg anbefaler Webnode som du kan prøve gratis. Webnode er enkel å bruke og har flotte design for bryllupssider. Hvis du bestemmer deg for å koble til ditt eget domene, tilbyr Webnode også bedre priser enn andre alternativer på markedet.
  • Andre nettsidebyggere du kan prøve er Site123 (Men Webnode er billigere og minst like bra, les mer om mine erfaringer med Webnode).
  • Hvis du bestemmer deg for å koble til domenet, bør du forvente en totalkostnad på ca. 20-30kr per måned + domene 150kr per år.