Erfaringer med Webnode for Norge

Jacob. M
Jacob. M

Dette verktøyet for nettsidebygging ble lansert i Europa i 2008. De har vært flinke med oppdateringer, og i dag er den en av de mest populære tjenestene for bygging av nettsider, både for norske brukere og rundt om ellers i verden. Webnode har i dag ca 30 millioner brukere rundt om i verden, og er en av de mest etablerte internasjonale hjemmesidebyggerne.

Mange nettsideskapere mener at Webnode er en meget forenklet, men likevel svært funksjonell nettsidebygger. For nordmenn skiller Webnode seg ut som et av de beste verktøyene for hjemmesidebygging fordi det hjelper deg å enkelt lage flerspråklige nettsider. Webnode har gode maler, en anvendelig editor og er svært brukervennlig. Det er dessverre også noen ulemper som du bør være klar over!

Selv om denne nettsidebyggeren er tilgjengelig på ca. 20 forskjellige språk og lar deg bygge en hjemmeside som er flerspråklig uten hjelp av tredjeparts plug-ins, er ikke Webnode vårt førstevalg når det kommer til netthandel.

Du trenger ikke kodekunnskaper for å bruke Webnode, den er billig og kan testes ut gratis. Dette er sannsynligvis det beste alternativet som finnes i Norge for å lage hjemmesider til bedrifter, blogger, bryllupssider eller andre enklere hjemmesider som ikke krever tilpasninger laget av profesjonelle utviklere/ webdesignere.

erfaringer med bedriftens nettsteder

Skal du derimot starte en egen nettbutikk anbefaler vi i utgangspunktet Shopify, som er en av de beste plattformene for Norge. Webnode har rett og slett ikke det samme spekteret av funksjonalitet som norske netthandlere vanligvis trenger. Dette får du blant annet hos Shopify.

Webnode er med andre ord et av de beste alternativene for å lage fine nettsider for de som vil komme raskt i gang, og for nybegynnere som ønsker å bygge hjemmesiden på egenhånd. Webnode er enkel å bruke, men er ikke det beste alternativet for de som ønsker å lage en nettbutikk eller en hjemmeside med et mer komplekst oppsett.

Les mer om Webnode for norske brukere, og prøv gratis her.

Hva er Webnode og hvordan er våre erfaringer

Folk som har brukt Webnode.com en stund har oppdaget noen interessante forskjeller mellom den og andre plattformer. Webnode er ikke bare svært enkel å bruke, men gir også brukerne tilgang til ferdige maler som dekker alle de vanligste behovene. Dette betyr at brukere kan lage hjemmesider som ofte ser like bra, eller bedre ut, enn profesjonelt utformede hjemmesider.

Selv om Webnode er noe enklere enn alternative systemer på markedet når det kommer til blant annet funksjonalitet, har brukerne tilgang på et stort utvalg av plugins, hvorav flere er gratis å bruke.

Registreringsprosessen er også veldig enkel, og du trenger bare å ha en epostkonto og du logger inn gjennom noen få klikk. Da må du også skrive inn et nettsidenavn. Husk at dette ikke vil være det endelige navnet på nettsiden din, men vises som en prosjekttittel til å begynne med.
Det vil også fungere som et midlertidig domenenavn, men det vil forsvinne etter at du kobler ditt «ekte» domenenavn til nettsiden (hvis du velger å gjøre det). Webnode tilbyr en gratis prøveversjon for oppstart, noe som betyr at du ikke må velge en premiumplan umiddelbart.

designe en nettside med webnode

Det medfører ingen forpliktelser ved å prøve Webnode gratis. Du kan sette opp en testkonto, prøve ut systemet og ganske enkelt lukke kontoen din (eller slutte å bruke den), uten å måtte gi sensitiv kredittkortinformasjon eller lignende.

Det bør også nevnes at Webnode er hjemmesidebyggeren med de gunstigste prisene dersom du bestemmer deg for å bytte til en betalt plan. En betalingsplan kreves om du ønsker å koble til ditt eget domene. Du har muligheter for å kjøpe domene direkte fra Webnode dersom du ønsker det, eller koble til et domene kjøpt hos en annen registrar.

For eksperimentelle startups i Norge, som har et lavt budsjett, er dette alternativet utrolig da det hjelper dem å teste ut ideene sine gratis uten risikoen for å tape penger.

Den gratis prøveversjonen varer i 14 dager, noe som er mer enn nok til å se om Webnode er den beste nettsidebyggeren for deg. Når du har bestemt deg for hvilken type nettside du vil bygge, velger du malen du ønsker å bruke. Når det gjelder maler, tilbyr Webnode nærmere hundre ulike maler beregnet på ulike nettsidetyper og ideer. Dersom du ønsker hjelp til å hvordan du skal velge mal, kan du se her.

Nettsidebygging med design for forskjellige nettsider

Selv om nettsidedesignet på Webnode er enkelt, har det fortsatt et moderne og elegant design. Enda viktigere er at alle de tilgjengelige designene er mobilresponsive. Når du bruker denne nettsidebyggeren, er det verdt å merke seg at du ikke vil kunne endre HTML- eller CSS-koden som utgjør malen din.
Eventuelle designendringer du ønsker å gjøre vil være underlagt den visuelle editoren som Webnode tilbyr. Andre nettsidebyggere kan ha en tendens til å tilby færre maler som er gratis, for at brukerne skal betale for de mest attraktive malene.

Webnode sikrer imidlertid tilgang til alle nettsidemalene til en billigere pris. Er du usikker på hvilke maler du kan velge mellom, kan du ganske enkelt bruke kategoriene på toppen for å filtrere valgene dine og gjøre det enklere. Dette kan hjelpe deg med å identifisere hvilken mal som passer dine behov best, og også hjelpe deg med å finne en mal som er spesifikk for produktet eller tjenestet du vil markedsføre.

Du kan ganske enkelt klikke på forhåndsvisningsknappen for å se nøyere på de ulike malene, eller du kan velge en mal ved å klikke på velg-knappen. Malene ser utrolig pene og attraktive ut, men dessverre tilbyr ikke Webnode en dra-og-slipp tilpasningsløsninger slik som WIX og Shopify.

nettsider for norske bedrifter

For hvilke typer hjemmesider er denne nettsidebyggeren det beste alternativet?

Webnode er som sagt et av de beste, og mest populære, alternativene for å lage vakre hjemmesider. Dette kan forklares med at Webnode er enkelt og billig, og gjør det mulig for hvem som helst å lage hjemmesider med et profesjonelt resultat på egenhånd.

Men hvis du leter etter en hjemmeside som krever komplekse tilpasninger og programmer, kan det være du i stedet bør bestille en profesjonell hjemmeside fra oss. Kontakt oss, så forteller vi deg mer!

Webnode er imidlertid perfekt for de som ønsker å bygge en hjemmeside på egenhånd for blant annet:

 • Bedrifter (restauranter, kafeer, byråer, konsulenter, frisører m.m.)
 • Foreninger (idrettsforeninger, ideelle organisasjoner og sameieforeninger)
 • Events (Bryllup, fester, kick-off m.m.)
 • Personlige hjemmesider og blogger

Fordelen med å bruke en hjemmesidebygger til denne typen hjemmesider, er at disse hjemmesidene stort sett alltid følger en lignende struktur.
Ønsker du for eksempel å lage en hjemmeside til en restaurant, for eksempel en pizzeria, gir Webnode tilgang til ferdige maler med forhåndsdefinerte sider og funksjoner. I utgangspunktet kan du tilpasse ulike designelementer og dra-og-slipp-blokker. Disse gir muligheter for blant annet restaurantmenyer og kontaktskjemaer.

Les mer om øvrige nettsidebyggere her.

Så hvordan redigerer du innen dette systemet?

For det meste tilbyr Webnode en brukbar editor. Når du har valgt en bestemt mal, trenger du bare å klikke for å gjøre endringer i de eksisterende elementene. Hvis du for eksempel vil legge til tekster, klikker du på elementet og bytter innholdet slik at det blir slik du vil ha. Du kan også fjerne elementer ved å klikke og dra dem på plass.

Hvis du vil legge til en ny sidedel på hjemmesiden din, er alt du trenger å gjøre å markere området der du vil legge til den nye delen, og deretter klikke på plussknappen. Du vil få mange alternativer, og du kan legge til en rekke ulike innhold, inkludert gallerier og kolonner.
Å endre fonter og farger kan imidlertid være noe vanskelig når du bruker Webnode. For å gjøre det må du gå til innstillingsmenyen, men hva du kan tilpasse er noe begrenset. På plussiden kan du sette opp SEO-innstillinger for hver side, inkludert blogginnlegg. Du kan inkludere nettadresser, metabeskrivelser med mer. Betaler du for en bedre og mer avansert plan, kan du lagre sikkerhetskopier av hjemmesiden din og gjenopprette dem når du trenger det på et senere tidspunkt.

erfaringer med å lage en blogg

En ulempe hos denne hjemmesidebyggeren er at du ikke kan forhåndsvise mobilversjonen av hjemmesiden din. Dersom du vil sjekke hvordan siden ser ut på mobilen, må du rett og slett ta frem mobilen og endre størrelsen på nettleservinduet. Mangelen på dra-og-slipp muligheter betyr at det kan være utfordrende for nybegynnere å navigere gjennom redigeringen av siden.

Verktøyet tillater deg å endre noe på plasseringen av tekstbokser og bilder, men disse plasseringene er forhåndsdefinerte. Du er derfor begrenset når det gjelder kreativitet. På den annen side kan du endre størrelsen på tekstene, redigere skriftene og endre bakgrunner og rammer. Disse mulighetene er unike hos Webnode, og du finner dem ikke hos noen annen hjemmesidebygger. Disse redigeringsmulighetene gir deg litt mer frihet, noe som er flott. Du kan også endre plasseringen av bilder ved å dra det dit du vil på nettsiden, men husk at dette vil omorganisere teksten, bildene og alt annet som allerede er på siden din.

Du må altså jobbe litt mer for å sortere alt i riktig rekkefølge. Å legge til seksjoner, tekstbokser, videoer, bilder og kontaktskjemaer er utrolig enkelt å gjøre når du bygger en hjemmeside. Det er dessuten enkelt å legge til undersider ved å trykke på sidealternativet. Du finner den siden som matcher deg best, og deretter legger du den til og tilpasser det du trenger.

Noen av de unike funksjonene denne plattformen tilbyr

Webnode er en SaaS-tjeneste (Software as a Service) laget for å gi deg alt på ett sted. Det betyr at du som bruker får tilgang til for eksempel kundeservice, designmaler, gratis bildebank, hosting og mye innebygd funksjonalitet.

Det bør imidlertid nevnes at Webnode ikke har sitt eget appmarked. Et «appmarked» er akkurat hva det høres ut som, en nettside hvor du kan laste ned og kjøpe ulike apper til nettsiden din. Webnode gir deg i stedet tilgang til et stort utvalg av plugins som kan benyttes av brukerne direkte på Webnode. Det er altså ikke plugins utviklet av uavhengige utviklingsselskaper, men plugins som kommer innebygd for å brukes i Webnodes plattform.

I dag finnes det et stort utvalg innebygde apper som kan brukes i Webnodes plattform. Fordelen med at mange av disse programmene («plugins») er inkludert som en del av tjenesten, er at de er enkle å installere/konfigurere. I tillegg er de i mange tilfeller gratis for brukere å benytte. I tillegg kan du selvfølgelig få support direkte fra Webnode for for eksempel å installere plugins som kommer innebygd i tjenesten.

kjøp domene fra webnode

På den annen side kan et appmarked være et godt alternativ for webmastere som trenger et enda større spekter av funksjonalitet. Med Webnode får du tilgang til et bra utvalg av de mest brukte funksjonene på markedet. Men velger du å bruke en annen nettsidebygger, som også gir tilgang til et appmarked, vil du mest sannsynlig få tilgang til flere programmer.

For vanlige, mellomstore nettsider er det imidlertid lite sannsynlig at du trenger ekstra funksjonalitet, utover pluginene som er innebygd i Webnode-plattformen. Det er også verdt å nevne at selv om Webnode ikke stiller med egen markedsplass for salg av tredjepartsapper/plugins, er det mulig å kjøpe og laste ned plugins fra flere tredjepartstjenester utenfor Webnode. For denne typer plugins, som ikke er innebygd i Webnode, kan du imidlertid ikke stole på at Webnode gir deg støtte. Generelt synes jeg du bør være forsiktig med å installere programmer fra nettsider du ikke allerede kjenner. Dette kan være en sikkerhetsrisiko. I tillegg er det som sagt et godt utvalg programmer som ikke krever tredjepartsinstallasjon. Ønsker du et enda større spekter av funksjonalitet enn det som er inkludert i Webnodes system, anbefaler jeg Wix. Du må imidlertid betale for å bruke tredjepartsutviklede apper hos Wix.

Det er også veldig praktisk at Webnode har muligheter for nettbutikk, noe som kan fungere fint for mindre netthandelsprosjekter. Er netthandel ditt primære prosjekt, er Shopify en bedre egnet plattform som gir deg kraftigere integrasjoner og større muligheter.

Totalt sett er Webnode en flott nettsidebygger for nybegynnere, selv om den ikke har de mest avanserte verktøyene og funksjonene. Du vil kunne lage en flott hjemmeside med et profesjonelt utseende allikevel. Men for nettbutikker finnes det andre, mye bedre plattformer enn Webnode. Du kan lese mer om hvordan du velger riktig plattform for nettbutikker her.

hjemmeside for ulike selskaper

Hvor mye koster det å bruke Webnode?

Nå som du vet hvilke muligheter Webnode tilbyr, er det viktig å få oversikt over hvor mye det vil koste. Webnode tilbyr en gratis plan som er helt grei om du ikke har noe imot å bruke et Webnode-domene. Det vil vises en annonse i bunnteksten på hjemmesiden din, og selv om den vil være ganske godt gjemt, er den synlig.
Den billigste betalte planen, Limited, koster ca 30 kroner i måneden. I denne planen vil du kunne bruke domenet ditt, men det vil fortsatt vise Webnode-annonsen og har begrensede funksjoner. Standard-planene er de beste da de gir deg mange funksjoner og alternativer som sikkerhetskopiering av nettsider, muligheten til å sette opp flerspråklige versjoner, medlemskapsregistreringer med mer.

Sammendrag

 • Webnode er et av de mest populære alternativene for å lage din egen nettside i Norge. Den er enkel å bruke, billig og gir også et bedre resultat enn mange andre hjemmesidebyggere.
 • Webnode egner seg for å lage hjemmesider som følger en mer eller mindre standardisert struktur (selv om du selvfølgelig kan tilpasse, legge til og fjerne sider på hjemmesiden din). Webnode er vårt førstevalg for å bygge hjemmesider til hovedsakelig:
  • Bedrifter (restauranter, kafeer, byråer, konsulenter, frisører m.m.)
  • Foreninger (idrettslag, ideelle organisasjoner og sameieforeninger)
  • Events (Bryllup, fester, kick-off osv.)
  • Personlige hjemmesider og blogger
  • Her kan du se hvilke nettsider og maler som er tilgjengelige for Webnode i Norge!
 • Webnode er en fantastisk, enkel og kostnadseffektiv nettsidebygger som legger stor vekt på SEO, noe som gjør det til et supert valg for brukerne.
 • Du kan teste Webnode helt gratis uten å måtte legge inn sensitiv informasjon (kredittkort osv.) Du må imidlertid forvente å måtte betale for en tjenestepakke dersom du for eksempel ønsker å koble til ditt eget domene.
 • Domener kan kjøpes/registreres direkte via Webnode, noe som er en stor fordel. (Noen internasjonale nettsidebyggere leverer ikke norske domener). Du kan også registrere domenet ditt hos andre registrarer og flytte det til Webnode.
 • Etter vår mening er ikke Webnode det beste alternativet for de som ønsker å starte nettbutikk. Til dette finnes det bedre systemer på markedet du kan velge mellom. Webnode er heller ikke det beste alternativet fordi de som ønsker å lage et nettsted med mer komplekse behov. Komplekse integrasjoner med for eksempel tredjepartsprogrammer eller tilpasninger via kode krever vanligvis en annen systemstøtte.
 • Vi hjelper deg gjerne med bygging av mer komplekse nettsider, eller opprettelse av en Shopifybutikk. Kontakt oss og få et prisoverslag.
 • Her kan du teste Webnodes norske hjemmesidebygger gratis.