Starte en blogg – mine beste tips for hvordan man lager den!

Jacob. M
Jacob. M

Vil du starte en blogg og lurer på den beste måten å komme i gang på? Å lage en blogg er den enkleste typen hjemmeside som finnes, og det er flere forskjellige måter å lage en blogg på.

Man kan bruke en bloggplattform, og mange tenker det er best å starte her. Det er den enkleste, men også i mange tilfeller den verste måten å starte en blogg på.

Du kan også bruke en nettsidebygger, noe som i mange tilfeller et godt alternativ fordi nettsidebyggere er enkle å bruke og gir et veldig fint resultat. Men hvis du har litt mer tid og er teknisk anlagt, så er WordPress det beste alternativet.

Her går jeg gjennom de ulike alternativene som finnes for å starte din egen blogg. Etter å ha lest denne artikkelen, vil det være lettere å velge det alternativet som passer best for deg.

Det er i hovedsak tre forskjellige måter å starte en blogg på:

  1. Via en bloggplattform (enkelt og billig, men ikke veldig bra)
  2. Via en hjemmesidebygger (enkelt og et bra alternativ for de som vil komme igang raskt)
  3. WordPress (Verdens største CMS for blogger. Ikke fullt så enkelt, men mye bedre).

Uansett hvilket system eller plattform du velger for bloggen din, anbefaler jeg at du sørger for at du kan få ditt eget domene. Et såkalt toppdomene ser slik ut «dinblogg.no«. Det er ikke underordnet et annet domene (subdomene), for eksempel «dinblogg.blogg.no».

Dette er fordi du ønsker å eie bloggen din. Du ønsker å kunne flytte den, selge den, avvikle den og eie alt innholdet på bloggen. Når du bruker visse bloggplattformer får du et subdomene, men du skriver i utgangspunktet for noen andre (som eier bloggen din).

Med en nettsidebygger, eller WordPress, kan du enkelt sette opp din egen TLD. Da er alt materiale du publiserer ditt og ditt alene. Lesere og besøkende som kommer til hjemmesiden din er dine besøkende og du bestemmer helt selv hva du vil gjøre med bloggen din. Du har frie hender til å invitere andre bloggere, få inntekter gjennom annonsering og promotering, og designe bloggen din slik du vil.

I denne artikkelen går jeg igjennom hvordan du starter en blogg, og hvilke for- og bakdeler de respektive alternativene gir for å lage blogg. Hvilket alternativ som er best for deg, må du til syvende og sist bestemme selv.

#1 Lage blogg med en bloggplattform (anbefales ikke)

En enkel måte å begynne å blogge på er ved å bruke en såkalt bloggplattform, eller nettside som tilbyr subdomener til brukere som ønsker å blogge. Bloggplattformer er vanligvis gratis å bruke, noe som absolutt kan være attraktivt for de som ønsker å prøve å starte sin egen blogg. I tillegg er disse plattformene vanligvis svært enkle å bruke. Det er raskt å komme i gang og vanligvis er det ikke så mange funksjoner som kompliserer bloggingen. Du skriver inn tekst og bilder omtrent som om du skriver et word-dokument.

Den store ulempen er imidlertid at du ikke har kontroll over bloggen din. Alt du skriver eies i utgangspunktet av bloggplattformen. Du må vise annonser på bloggen din, og når bloggen din begynner å vokse, kan du ikke flytte den. For å få kontroll og eierskap over innholdet ditt, må du da skaffe deg et domene og starte en ny blogg under eget domene. Du må da starte på nytt og all tiden du investerte i den opprinnelige bloggen er tapt.

Du bør derfor alltid velge et system som lar deg koble til ditt eget domene. I noen tilfeller kan du betale norske bloggplattformer for å få ditt eget domene, men prisen er vanligvis høy og du får ingen merverdi for pengene.

Hvis du i stedet hadde valgt en hjemmesidebygger til bloggen din (for eksempel: Webnode, Wix, Site123 etc.) ville du betalt en lavere pris for bloggen med et eget domene. I tillegg får du tilgang til mer funksjonalitet, bloggen din vil se finere ut og du får bedre utviklingsmuligheter dersom du ønsker å modifisere bloggen din på ulike måter i løpet av reisen.

Er det noen fordeler ved å bruke en etablert norsk bloggplattform?

Ja, ett argument kan være at etablerte bloggplattformer vanligvis har et jevnt antall besøkende og lesere. Dette betyr at det er en viss mulighet for at besøkende på nettsiden kan finne bloggen din.

Men generelt sett er det kun de bloggene som ligger øverst på bloggportalene som besøkes av nettsidens besøkende. Toppbloggene er imidlertid de største taperne, fordi de sitter fast med en blogg som de ikke eier, og de kan heller ikke flytte bloggen til en annen plattform.

Før du begynner å lage en blogg, bør du derfor velge en tjeneste du har mulighet til å vokse med og hvor du investerer i din egen hjemmeside. Feilen mange bloggere gjør er at de ikke tror at bloggene deres kommer til å bli så store og populære når de starter opp. Men så vokser bloggene gradvis og bloggerne ønsker mer.

Når blogger vokser i antall besøkende og innhold (sider, kommentarer, media og annen informasjon), er det vanskelig å flytte innhold, lesere og data til en annen plattform. Av den grunn er det nesten alltid best å velge en plattform der du kan blogge på en hjemmeside du eier.

De aller fleste bloggere i verden bruker WordPress. Det er et godt alternativ, men samtidig et relativt teknisk komplisert alternativ. Hvis du aldri har laget en hjemmeside før, og ønsker å komme raskt i gang med for eksempel en blogg, så er det i mange tilfeller best å bruke en nettsidebygger.

#2 Bruk en nettsidebygger (beste bloggalternativ for nybegynnere)

En nettsidebygger er forskjellig fra en bloggportal. En bloggportal er akkurat det den høres ut som, en nettside som gir tilgang til flere forskjellige blogger. Vanligvis er bloggportalene gratis fordi eierne av bloggportalen får inntekter gjennom for eksempel annonser og reklame.

I noen tilfeller selger de også ulike former for merverdi til bloggere. Bloggerne kan i noen tilfeller betale for at artiklene deres havner høyt oppe i portalen, eller at markedsføringen rettes direkte til brukere som har registrert e-posten sin i portalen (både bloggere og lesere).

En nettsidebygger, i motsetning til en bloggportal, tilbyr vanligvis muligheten for en begrenset gratisperiode, for å gi bloggere muligheten til å komme i gang med bloggen sin.
Forskjellen mellom nettsidebyggere og bloggportaler er at nettsidebyggere ikke publiserer bloggers innlegg på nettsiden. I stedet forventes det at bloggerne kjøper sitt eget domene der blogginnleggene publiseres. Blogger opprettet med nettsidebyggere er dermed uavhengige hjemmesider på Internett.

En bakdel med en hjemmesidebygger er at du må betale et gebyr for å bruke tjenesten. Det er fordi domener alltid koster penger. Du kan ikke registrere et domene gratis. På den andre siden er ikke domener veldig dyrt (koster ca. 150 NOK per år). I tillegg til domenet, må du betale for selve hjemmesidebyggeren du velger å bruke for å lage din blogg.

Det finnes flere billige og gode nettsidebyggere som egner seg for enkle blogger. Siden du blir eier av domenet ditt, kan du også flytte bloggen din til andre tjenester (for eksempel WordPress, se nedenfor) hvis du trenger det senere. Men generelt sett velger de fleste bloggere å bli hos en og samme tjeneste så lenge de blogger.

Nettsidebyggere tilhører plattformer som vanligvis omtales som SaaS (Service as a Software), de tilbyr alt på ett sted. Du får tilgang til designmaler (tema), dra-og-slipp editor (du kan dra bilder og tekstbiter inn i en mal). I tillegg får du tilgang til kundeservice og massevis av funksjoner som du kan velge å bruke (f.eks. kontaktskjema for nyhetsbrev eller programmer som kan integrere bloggen din med sosiale medier osv.).

Det er rimelig enkelt å komme i gang, men samtidig får du bedre forutsetninger for å la bloggen vokse. Du kan for eksempel legge til medlemssider som gjør deler av hjemmesiden din tilgjengelig kun for abonnenter. I tillegg vil bloggen din se mye mer profesjonell ut enn om du bruker en bloggportal som vanligvis er stappfull av annonser og reklame.

Det er tonnevis av nettsidebyggere å velge mellom. En av de beste nettsidebyggerne for blogger i Norge er Webnode.

Det finnes også flere andre gode nettsidebyggere, men Webnode er billig å bruke og relativt enkel.

For en enkel blogg trenger du ikke bruke en mer komplisert hjemmesidebygger. Wix fungerer for eksempel flott for blogger, men koster mer enn Webnode og gir tilgang til funksjoner du sannsynligvis ikke trenger for en enkel blogg. Imidlertid er Wix, Site123 og andre hjemmesidedbyggere bedre enn Webnode hvis du for eksempel har tenkt lage en egen nettbutikk.

Uansett hvilken nettsidebygger du velger å bruke til bloggen din, fungerer alle systemer på omtrent samme måte.

  1. Opprett en gratis konto med Webnode (Eller nettsidebyggeren du velger å bruke til bloggen din)
  2. Velg et tema som passer bloggen din. Webnode, Wix og Site123 gir alle virkelig flotte maler for bloggere.
  3. Lag din hjemmeside: Dra og slipp tekst, bilder og media etter behov. Fyll ut tekst og legg til kommentarfelt for å la leserne dine kommentere innleggene dine.
  4. Skaff deg et domene. Kan du gjøre det direkte fra nettsidebyggeren du velger å bruke, eller registrere deg eksternt. For å koble til ditt eget domene, må du betale for en tjenestepakke. (Webnode koster kun noen kroner per måned for at du skal kunne koble deg til ditt eget domene).
  5. Skriv bloggen din, og inviter venner og folk til å lese innleggene dine. Du vil gradvis oppdage at det er mange flotte funksjoner du kan bruke på nettsiden din. Noen funksjoner er gratis, mens andre kan koste penger å bruke.

Alt i alt får du en hjemmeside som er enkel å bruke og gir et profesjonelt inntrykk. Men viktigst av alt, du lager en blogg som du og bare du eier og kan gjøre hva du vil med den!

Hvis du av en eller annen grunn ikke vil bruke en nettsidebygger, kan du også vurdere WordPress. WordPress er veldig bra hvis du er villig til å investere litt mer tid for å komme i gang. Kostnadsmessig er en billig nettside med WordPress omtrent på samme nivå som en billig nettsidebygger.

#3 WordPress – beste alternativet for å opprette en blogg gratis

  • Hvor mye fleksibilitet trenger du?
  • Ønsker du å bygge flere blogger og nettsider i fremtiden, og er du klar til å investere tid i å lære WordPress?
  • Trenger du funksjons- og systemstøtte som du ikke får tilgang til via andre plattformer?
  • Er du klar til å løse problemer på egen hånd uten støtte?

Hvis du er klar til å investere mye tid, er WordPress flott, men WordPress er ikke det beste systemet for nybegynnere. Den er verken brukervennlig eller laget for nybegynnere.

Samtidig er det ikke veldig vanskelig å sette opp en enkel blogg med WordPress, men du må skaffe deg en god webhost som kan hjelpe deg med å installere WordPress og komme i gang. For en enkel blogg trenger du ikke bruke verdens beste webhotell. Du bør imidlertid være forsiktig når du velger en tjeneste fordi det er mange useriøse aktører på markedet.

Se opp for lokkepriser for dårlige tjenester. Disse webhostene markedsfører seg vanligvis som gratis, eller til ekstremt lave priser. Men du vil fort oppdage at du må oppgradere til en dyrere tjenestepakke for å låse opp eventuelle begrensninger i for eksempel antall sider, GB, Bredbånd, lastetider osv.

Hvis du skal bruke WordPress til bloggen din, start med å velge en god, men billig hostingtjeneste. Her finner du en liste over de beste webhotellene i Norge.

I noen tilfeller kan du kjøpe domenet direkte fra webhosten din. Du kan også installere WordPress direkte gjennom webhotellet, og sette opp bloggen din med SSL. SSL er et slags sikkerhetssertifikat som sikrer at bloggen din ikke viser «ikke sikker» i selve nettleseren.

Når WordPress er installert på nettsiden din, må du velge et tema for bloggen din. Tema er en slags mal som bestemmer utformingen av bloggen din. Det er faktisk ganske mange gratis WordPress-temaer. Men det er som regel best å kjøpe et tema som gir deg tilgang til regelmessige oppdateringer (slik at temaet ditt er sikkert mot angrep og kompatibelt med ny programvare når nettsiden din oppdateres.).

Men er du helt nybegynner og vil raskt komme i gang med en blogg som ser fin ut, er det best å velge en nettsidebygger (se avsnitt 2 ovenfor).

Les mer om hvordan opprette en wordpress nettside eller blogg.

Sammendrag

  • Å starte en blogg er enkelt, men mange nybegynnere gjør feilen i å bruke en bloggportal i stedet for en bloggplattform/nettsidebygger.
  • En bloggportal gir få fordeler og du eier ikke ditt eget domene, noe som betyr at du i utgangspunktet skriver gratis for andre . Etterhvert som bloggen din vokser i popularitet, kan du sjelden flytte bloggen til ditt eget domene, og hvis mulig sitter du vanligvis fast med en dårlig bloggportal.
  • Skal du lage en blogg bør du heller velge en hjemmesidebygger med maler for blogger, eller WordPress som er verdens mest brukte bloggplattform.
  • Har du aldri laget en hjemmeside før og ønsker å komme raskt i gang, så anbefaler jeg at du velger en nettsidebygger. Da vil du få et godt resultat og du kan også komme veldig raskt i gang.
  • Nettsidebyggere er laget for å gjøre det enkelt for nybegynnere og kommer med for eksempel støtte, «dra-og-slipp» for å dra tekstblokker, bilder og media inn på bloggsidene dine. Du kan også koble til ditt eget domene via nettsidebyggeren, noe som er et absolutt krav! (Aldri start en blogg hvis du ikke kan få ditt eget domene)
  • Den beste nettsidebyggeren for blogger er Webnode. Webnode er en av de billigste tjenestene på markedet og passer for blogger som ikke har store krav til programvare (det er mer enn nok på Webnode, og det er også mulig å bruke Webnode til mer avanserte nettsider som nettbutikker. Skal du starte en nettbutikk anbefaler vi at du benytter Shopifys netthandelsløsning for Norge, istedenfor Webnode).
  • Webnode kan du teste helt gratis, men for å koble til et eget domene må du velge en av Webnodes betalingsplaner. Test Webnode gratis her.
  • Hvis du er villig til å investere mer tid, og ønsker å starte en blogg som gir deg en høyere grad av fleksibilitet enn med en nettsidebygger, bør du velge WordPress.
  • WordPress passer generelt ikke for nybegynnere, men gir et mye bedre utvalg av plugins (programmer) og temaer enn hjemmesidebyggere. Du kan også bestemme hvilke servere (webhotell) hjemmesiden din skal bruke. Det er viktig at du velger et godt webhotell dersom du skal bruke WordPress. Les mer om de beste hostingtjenestene for Norge her.