Hvordan lage en nettside i WordPress

Jacob. M
Jacob. M

WordPress er et av de mest brukte og populære CMS-systemene på markedet, og per 2021 drifter WordPress 37 % av alle nettsidene på internett. Den har vokst eksponentielt siden lanseringen i 2003, og har nå mer enn 60 % av andelen i CMS-markedet (Kinsta).

Hovedårsaken bak populariteten er brukervennlighet og fleksibilitet. Bortsett fra mangfoldet av funksjoner, plugins, temaer og integreringsalternativer, gir WordPress deg muligheten til å lage tilpassede nettsider på ditt morsmål. Engelsk er standardspråket, men WordPress gir deg muligheten til å velge et annet språk under installasjonen i 4.0. Du kan også installere og laste ned språkpakker i versjon 4.1 og nyere.

Alt du trenger å gjøre for å få WordPress på norsk er å laste ned riktig språkfil og så er du i gang. Du kan til og med angi forskjellige språk per nettside eller oversettelsesalternativer med engelsk eller norsk. Og du har et innholdsstyringssystem som lar deg lage nettsider og blogger på en enkel måte ved å gjøre alt arbeidet på språket du forstår.

innholdsstyringssystem som lar deg lage nettsider

For å lage et nettside på WordPress trenger du et webhotell som er host for nettsiden din på deres servere. Det er mange alternativer å velge mellom og de tilbyr forskjellige pakker, funksjoner og oppgraderinger. Gjør research og velg den som passer budsjettet ditt. Ikke la deg lure med en billig startpris som gir en mye dyrere pakke når den fornyes automatisk for neste måned eller år.

Et annet viktig poeng å huske på er å velge et webhotell som har serverplasseringer i nærheten av Norge. Det gir en mye raskere nettside med mer pålitelige lastehastigheter. Og hvis leverandøren av webhotellet ditt kan registrere et domene for deg, er det et klart pluss.

Hvis du har en liten blogg, eller en enkel nettside, kan du enkelt bruke en grunnleggende webhotelltjeneste for å oppfylle dine hostingbehov. Men det er alltid smartere å velge en kvalitetstjeneste, selv for de minste nettsidene, fordi den kan møte dine skalerbarhetsbehov i fremtiden og opprettholde gode lastehastigheter og oppetidsytelser når besøkene øker.

Les mer her om de beste webhotelltjenestene for Norge, og de beste alternativene basert på dine spesifikke behov.

Hva er WordPress?

WordPress er en gratis, åpen kildekode CMS-plattform bygget med PHP og MySQL. Den er fullt tilpassbart, noe som betyr at du kan opprette, legge til eller endre digitalt innhold i henhold til dine behov. WordPress gir deg hundrevis av innebygde funksjoner og verktøy for å bygge nettsider, selv om du er nybegynner og ikke har teknisk kunnskap.

WordPress er mer enn bare et innholdsstyringsverktøy for nettsider. Den kombinerer bruken av en åpen kildekode-plattform og plugins med betalte alternativer som domener, hosting, support, oppdateringer og premium-installasjoner for å tilby et allsidig, og et av de beste, CRM-systemene på nettet.

innholdsstyringssystem som lar deg lage nettsider

Hvordan bruke dette CMS

Det er 2 måter å bruke WordPress på:

 • WordPress.org – er selvhostet. Det betyr at du må håndtere webhotellet, domenenavnene og restaureringen selv. Du vil ha tilgang til WordPress-ressurser og kan tilpasse dem i henhold til dine nettkrav.
 • WordPress.com – håndterer hostingkravene, og gir deg et domenenavn og en URL. Den gir deg innebygde funksjoner og tilpasninger. Men den mangler fleksibiliteten til sin motpart, WordPress.org, og gir deg et begrenset utvalg av plugins og temaer uten tilpassede alternativer. En annen ulempe er WordPress.com knyttet til URL-en din. Men for nybegynnere er det er et godt valg for å lære å lage nettsider før de begir seg ut på tilpassede nettsider med ekstra funksjoner.
  WordPress.com er ikke gratis, og tilbyr heller ikke noen av de mer spesifikke behovene for Norge som muligheten til å registrere et no-domene. Vi anbefaler deg å bruke WordPress.org og vi vil guide deg gjennom i denne artikkelen.

Hvordan lage en nettside i wordpress

Nå som du har valgt å bruke WordPress for nettsiden din vil vi gå gjennom en grundig WordPress-guide og opplæring. Vi tar deg gjennom trinnene for å bygge nettsiden din på denne plattformen:

(1) Velg en leverandør av webhotell

Du kan ikke ha en nettside uten domenenavn. Den identifiserer merkevaren eller tjenesten din og legges inn i URL-en til hjemmesiden din. Når du har bestemt domenenavnet ditt, trenger du en webhost for å få nettsiden din online.

Velg en webhost som passer bedriftens behov og budsjett, og lag en konto. Nesten alle hostingtjenester tilbyr installasjoner med ett klikk for WordPress. Når kontoen din er oppe og går, kan du begynne å lage hjemmesiden din.
Sjekk våre anbefalinger for de beste webhosttjenestene her.

(2) Begynn å bygge WordPress-nettsiden

Installer WordPress på webhotell-kontoen din med en enkel ett-klikksinstallering og velg WordPress-tema for siden din. Du kan velge mellom mange temaer, både standard og mer tilpassede når du logger på WordPress-dashbordet. Eksperimenter og prøv ut forskjellige temaer for å finne det som appellerer til deg, eller viser frem merkevaren din best mulig. Du kan alltid endre det senere hvis det ikke fungerer for deg.

(3) Gjør deg kjent med WordPress-dashbordet

WordPress gir deg et brukervennlig dashbord som gir deg tilgang til og lar deg kontrollere hva sluttbrukerne vil se. Det gir flere muligheter for å legge til innhold og ulike tjenester, kontakt- og om oss-sider med et brukervennlig grensesnitt som alle kan forstå. Organiser innholdet ditt og begynn å lage sider og legge til data.

(4) Tilpass nettsiden din ved å velge blant tusenvis av tema-maler og plugins

WordPress gir deg valget mellom mange tilpassede temaer og plugins. Alternativene på navigasjonssiden lar deg velge om du vil legge til sider, laste opp innhold eller velge layout og farger. Det inkluderer både betalte varianter og gratis alternativer av temaer, og du kan begynne med å eksperimentere med noen av de som er gratis først.

Noen av de mest brukte, og beste, pluginene for WordPress inkluderer WooCommerce, WPForms, Yoast SEO, Elementor og Jetpack.

Les om WordPress-pluginfunksjoner og utvidelser her.

(5) Lagre og publiser – nettsiden din er nå klar til å motta besøkende!

Hvis du vil lagre fremdriften på nettsiden din, klikker du på «lagre utkast»-knappen og fullfører eller legger til endringer på et senere tidspunkt. Hvis siden, blogginnlegget eller produktsiden din er ferdigstilt, klikker du på den blå «Publiser»-knappen øverst for å laste opp siden på nettstedet ditt.

Nedenfor er noen tips for å gjøre nettsidens byggeprosess enklere.

 • Når du har lagt til nok sider på hjemmesiden din, kan du også endre navnet og sidens tagline fra Generelle innstillinger.

 • Deretter går du til «Leseinnstillinger» for å angi hjemmesiden til nettstedet ditt som en statisk side og velg din foretrukne hjemmeside fra listen.

 • Legg til en navigasjonslinje ved å klikke på Utseende og deretter Menyer. Her bygger du en meny ved å legge inn navn du ønsker. Du kan også legge til sider og angi ønsket visningssted.
 • Du kan dra og slippe sidene og ordne dem i ønsket rekkefølge. Du kan også lage underelementer ved å dra sidene til høyre.

 • For å unngå spam-kommentarer, klikk på «Diskusjon»-alternativet i Innstillinger og se etter «før en kommentar vises». Klikk der det står «kommentar må godkjennes manuelt».

WordPress er et av de beste CMSene for å lage og publisere alle typer hjemmesider, fra blogger og nettbutikker til tjeneste-, hjemme- og kontaktsider. Det brukervennlige grensesnittet, dashbordet og navigasjonsfunksjonene hjelper til med å bygge fantastiske nettsider med fokus på detaljer og jevn funksjonalitet.
Utforsk de gratis alternativene, eller skaler nettsidene dine med egendefinerte funksjoner og plugins. Lag en eller flere nettsider med dette nyttige verktøyet for nettsidebygging.

SAMMENDRAG

 • WordPress är et fleksibelt innholdsstyringssystem (CMS: Content Management System) som lar deg lage og endre innhold, og bygge tilpassede nettsider.
 • Åpen kildekode og gratis plattform som alle kan bruke.
 • Krever en leverandør av webhotell for domenehostingen – Les mer om de beste webhotellselskapene og hvordan du velger den rette her.
 • Velg en webhotelltjeneste som har serverplassering i nærheten av Norge for raskere lastehastighet og ytelse.
 • Når du velger en webhotellpakke, sjekk alltid prisene grundig for både oppstart og videre bruk. Ikke la deg lure ved lave oppstartspriser som blir drastisk høyere ved fornying av abonnementet.
 • WordPress er integrert med nesten alle webhotelltjenester med en enkel ett-klikksinstallasjon.
 • Dra og slipp-alternativer for å legge til sider og innhold.
 • Tilbyr både selvhosting og WordPress-hosting med WordPress.org og WordPress.com
 • Egnet for både profesjonelle hjemmesider og personlig bruk for enkeltpersoner, webansvarlige, bedrifter eller tjenesteselskaper.
 • Se flere tips om bygging av nettsider her.